top of page

Inspireras av våra tidigare uppdrag

De senaste åren har Storyspot samarbetat med över 70 svenska kommuner, destinationer och kulturarvsaktörer. Tillsammans sätter vi vår egen tillvaro i ett större sammanhang och en historisk kontext. Här är fem exempel på samarbeten som vi är extra stolta över. 

VAD HAR HÄNT HÄR?

Vi är experter på berättande

Människor har alltid älskat en bra historia. Från stenålderns lägereldar till antikens amfiteatrar och dagens krim-poddar. Vi dras till dem. Och riktigt bra berättelser påverkar oss på djupet.

YSTADS KOMMUN:
KVINNORS OCH BARNS HISTORIA TAR PLATS I STADSRUMMET

Ofta när vi ska berätta om historia så är det männen som får ta plats på scen. Men Ystads historia -precis som alla andra platsers- är också full av spännande kvinnoöden. Kultur Ystad funderade över hur de skulle kunna berätta om Ystads historia på ett nytt sätt och få fler intresserade? Storyspot skapade sex berättelser om kvinnor som levt eller verkat i Ystad. Fem pionjärer: en rallyförare, en varvschef, en skolgrundare, en världskänd skådespelerska och en bortglömd formgivare. Och: kvinnan som år 1636 brändes på Ystads enda häxbål. Skådespelerskan  Sanna Persson Halapi läste in berättelserna. Projektet blev så lyckat att vi nu också har skapat sex berättelser till åt Kultur Ystad, denna gång på temat barns historia.

Rallyförare Greta Molander föds på Hotel Continental
00:00 / 04:11
IndustripionjärerMotala.png
Hur Motala Verkstad räddas från konkurs
00:00 / 04:06

MOTALA SJÖSTAD:
KULTUR, HISTORIA OCH TURISM TILLSAMMANS

 

Gamla Motala Verkstad längs Göta kanal var på 1800-talet ett eget samhälle vid sidan om dagens Motala centrum. Idag är området ett populärt besöksmål med café, museum och bevarade industrimiljöer. Motala Sjöstad ville förhöja upplevelsen och kom till oss på Storyspot.  Vi skapade under våren 2022 fem berättelser om verkstadens historia och hur livet för arbetarna och deras familjer såg ut förr. Berättelserna gjordes på både svenska och engelska för att vara tillgängliga också för internationella besökare. 

GLASRIKET:
SPÄNNANDE BYGD MED RIK HISTORIA

Småländskt konstglas är berömt över hela världen och hantverket finns i många svenska hem. I Glasriket kan du kliva in i heta hyttor och möta både hantverkare och konstnärer. Men bygden är mycket mer än så - här gömmer sig en skatt av kultur och historia. I samarbete med Glasriket skapade vi år 2022 tre berättelser om människorna som utvandrade från Sverige runt förra sekelskiftet och författaren Vilhelm Mobergs uppväxt.

Mobergsskolan_ALEX4264_LOW (2).jpg
Vilhelm Moberg går i Moshult gamla skola
00:00 / 03:39
IMG_0111.JPG
Orgeln med stjärnstatus i Lövstabruk kyrka
00:00 / 05:46

SVENSKA KYRKAN UPPSALA STIFT:
NÅR FLER GENOM ATT SYNAS I STÖRRE SAMMANHANG

Uppsala stift ville levandegöra berättelserna som fanns i deras kyrkomiljöer. Tidigare projekt hade ofta resulterat i helt egna produkter som främst användes av de ”redan frälsta”. Nu letade man efter ett sätt att nå ut till fler.

 

För att göra det behövdes de finnas i ett större sammanhang. Storyspots plattform blev den perfekta lösningen. Berättelserna vi har skapat sedan 2021 (över 110 stycken!) spänner över många olika områden - från ett försvunnet Jesusbarn till nunnor i Skokloster, den otäcka sagan om Sko-Ella och prestigefyllda historiska bråk om frosseri, dryckenskap och landsförräderi.  

"Med ljudberättelserna får vi människor att i sinnet förflytta sig till en annan tid, men vara kvar i samma rum. Historien blir här och nu.”  /stiftsadjunkt Anders Hedman.

VÄNNÄS KOMMUN:
VÄCKER INTRESSE FÖR LOKAL HISTORIA MED ÖVERNATURLIGT KONCEPT

Hur får vi fler unga intresserade av lokal historia? Den frågan ställer sig många, även Vännäs kommun. Lösningen blev fyra kusliga berättelser som publicerades 2021 och knyter ihop spökberättelser med faktiska historiska händelser som utspelat sig i kommunen. Det handlar bland annat om själarna på Vännäs station, damen på Vännäs kyrkogård och likboden på Vännäs läger. Mysrys för både boende och besökare. Till Vännäs kommun har vi också skapat fem berättelser om den offentliga konsten.

Likboden på Vännäs läger
00:00 / 03:50

VILL DU VETA MER OM STORYSPOT?

Vi älskar att berätta 

Vi som arbetar på Storyspot hjälper gärna till att hitta och lyfta fram vad som är ”storyn” hos just er.

 

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. 

Kontakta oss

Tack för ditt meddelande!

bottom of page