top of page
_MG_2692-photo-CarlaOrregoVeliz.jpg
VAD HAR HÄNT HÄR?

Inspireras av varandra

De senaste åren har Storyspot samarbetat med över 70 svenska kommuner, destinationer och kulturarvsaktörer. Tillsammans sätter vi vår egen tillvaro i ett större sammanhang och en bredare historisk kontext. Vi lockar människor att upptäcka det som har hänt och händer runt omkring i oss, väcker nyfikenhet på omgivningen och en vilja att berätta vidare.

KVINNORS HISTORIA FÅR TA PLATS I YSTAD

Ystads historia -precis som alla andra platsers- är full av spännande kvinnoöden. Men de har inte fått lika stor plats som männen i historieskrivningen. Det vill Kultur Ystad råda bot på! Storyspot skapade sex berättelser om kvinnor som levt eller verkat i Ystad och skådespelerskan Sanna Persson Halapi läste in dem. Projektet fick en hel del uppmärksamhet i media och blev så lyckat att vi nu kompletterat det på temat barns historia.  ​

Ystad.png

HÄLLEFORS LÄR UNGA HISTORIA MED HJÄLP AV SPÖKEN  

Hur får vi unga intresserade av den lokala historien? Genom att berätta om den på ett sätt de tycker är spännande. Och vad är mer spännande än spöken, övernaturligheter och mystiska myter?  ​ För att väcka intresse för lokalhistorien hos unga skapade vi spökhistoriska ljudberättelser som alla har sig grund i faktiska händelser eller myter, till Hällefors kommun. Idag har vi utökat konceptet till fler berättelser med mer historiska tema i appen.

UPPSALA STIFT BLÅSER LIV I KULTURARVET 

De över 110 berättelserna spänner över många olika områden - från ett försvunnet Jesusbarn till nunnor i Skokloster, den otäcka sagan om Sko-Ella och prestigefyllda historiska bråk om frosseri, dryckenskap och landsförräderi.   "Med ljudberättelserna får vi människor att i sinnet förflytta sig till en annan tid, men vara kvar i samma rum. Historien blir här och nu.”  /stiftsadjunkt Anders Hedman.

svenska_kyrkan.png
7205CCBD-B4B9-4B2D-A81E-5A23F88AD05D_edi

NYINFLYTTADE UPPTÄCKER VÄNNÄS 

Alla nyinflyttade kommuninvånare i Vännäs får ett informationsblad med tips om att ladda ner Storyspot.   I appen kan de lyssna på berättelser om läskiga historiska händelser som järnvägsolyckan i Nyåker eller om likboden på Vännäs Läger samt levandegöra de offentliga konstverken och få veta varför skulpturen Malak är en manifestation mot rasism eller en naken kvinna ska visa framtidshopp. Inom kort lanserar vi också historiska berättelser i Vännäs.   På så sätt får alla invånare tillgång till en gemensam historia och kontext för orten de bor på. ​

KULTURARV GER MÖTEN ÖVER GENERATIONSGRÄNSERNA

I Håbo kommun har det levt människor i tusentals år och finns ett rikt kulturarv. Här berättar vi till exempel om den förkrossande sorg som fick de två kvinnorna att resa runstenen i Sjusta. Kommunen har använt berättelserna för att skapa lyssnarkupor för barn och unga på biblioteket under höstlovet, och mor- och farföräldrar tar med sig barnbarnen på utflykt till Storyspot-platser. Berättelserna ger naturliga samtalsämnen, och en anledning till att ta med matsäck och komma ut i naturen.

Håbo kommun.jpeg

VILL DU VETA MER OM STORYSPOT?

Vi älskar att berätta 

Vi som arbetar på Storyspot hjälper gärna till att hitta och lyfta fram vad som är ”storyn” hos just er.

 

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig. 

Kontakta oss

Tack för ditt meddelande!

bottom of page