Upptäck kyrkornas dolda berättelser med Storyspot

Lyssna på ljudberättelser som lyfter fram det lokala kulturarvet och de bibliska berättelserna i Lagundas och Bälingebygdens församlingar. Lär känna en gammal vikings historia, lyssna till Nathan Söderbloms grubblerier, möt en bildhuggare från 1700-talet eller följ med in i ett samtal där de tvistar om vem Jesus är.

Projektet är ett samarbete mellan Uppsala Stift och Storyspot, för att ge fler människor chansen att lära sig mer om sin lokala historia i sommar. Eller få en extra dimension på semesterresan. Så ge dig ut på cykeln, snöra på promenadskorna eller ta bilen och åk på upptäcksfärd mellan kyrkorna i Lagundas och Bälingebygdens församlingar. Upptäcka de okända berättelserna eller väck nya tankar och diskussioner under hemestern.

Lyssna på berättelserna i Storyspot genom att ladda ner appen gratis där appar finns. Sök efter platserna på kartan eller skriv ”Uppsala stift” i Sökrutan. Lyssna hemma eller ta en promenad och besök platserna

Då kan du höra bland annat:

Giresta kyrka - kyrkan som består
Det brinner i kyrkan! Trots att hela byn samlas går den inte att rädda. Och det är bara en av många utmaningar för kyrkan i Giresta socken.

Börje kyrka och runstenen
Om du tar en promenad längs med muren som omger kyrkogården här vid Börje kyrka så kommer du garanterat att upptäcka en sten som skiljer sig från de övriga i muren. Det är en tusen år gammal runstenen från vikingatiden. Men hur hamnade den där?

Bälinge kyrka och Nathan Söderblom
Ärkebiskopen och nobelpristagaren Nathan Söderblom verkade i Bälinge kyrka. Det var Nathan Söderblom som kallade till det stora ekumeniska kyrkomötet 1925, till vilket de allra flesta samfund också skickat representanter och kommit överens om att samarbeta för fred, enighet, och samförstånd.

Berättelser finns också i kyrkorna i Jumkil, Åkerby, Fröslunda, Nysätra, Hofors och Danmark.

Inläsare och skapare av berättelserna är Marit Deubler och Martin Holmlund.