Storyspot levandegör Lommas kultur och historia

Nu kan du komma närmare människorna bakom historien genom att lyssna på åtta berättelser från Lomma kommun i appen Storyspot.

I samband med Kulturfest Bjärred Lomma som arrangeras lördagen den 16 oktober så lanseras ljudberättelserna som uppmuntrar till att komma ut och utforska närområdet. Platserna som berättelserna handlar om finns utmärkta på en interaktiv karta i appen Storyspot.

Michael Tsiparis, kultur- och fritidschef i Lomma kommun, är glad över att äntligen kunna berätta om nyheten: ”Som en egen programpunkt under festen lanserar vi på Kultur och fritid i Lomma kommun nu vårt samarbete med Storyspot. Åtta historiska berättelser om bland annat Dansrotundan och Folkets hus, tegelbrukens historia och badtåget till Bjärred. Förutom att kunna lyssna direkt i appen har vi också valt att sätta upp en skylt vid varje fysisk plats. Välkomna att dyka ner i vår spännande historia!”

Lyssna på ljudberättelserna genom att ladda ner Storyspot gratis där appar finns. Tillåt appen att använda telefonens gps. Sök efter platserna på kartan eller skriv ”Lomma” i Sökrutan. Lyssna hemma eller ta dig dit berättelserna utspelat sig.

Då kan ni bland annat höra om:

Dansrotundan / Folkets hus i Lomma
Att bygga ett Folkets Hus var inte bara lösningen på flera av arbetarrörelsens problem, den kom framför allt att bli en viktig mötesplats genom tiderna. Med allt från dans till möten.

Världsmästarna tränar 1958 på Lomma IP
De regerande världsmästarna i Västtyskland är på Lomma IP och tränar under VM 1958 i Sverige.

Tegelbrukens historia
Tegelbruk har funnits länge i Lomma, ända sedan 1600-talet då det första anlades invid ån. Det är den fina leran i marken som passar perfekt att göra tegel av.

Järnvägen och Badtåget från Lund
Det är sommar i början av 1900-talet och det stora diskussionsämnet är om inte Lund borde ha ett badtåg som gick till Bjärred? Så det lilla bondesamhället skulle kunna utvecklas till en förnäm badort, och människorna strömma dit med tåget?

Studentliv och dans i Alnarpsparken
Alnarps lantbruksinstitut grundades 1862 och i samband med att slottet byggdes anlades också den 26 hektar stora parken som varit till stor glädje för både studenter, forskare och allmänheten. Följ med till en sommarkväll i parken någon gång under första halvan av 1900-talet…

Eternitfabriken i Lomma
Sveriges största arbetsmiljöskandal när det visade sig att arbetarna på fabriken i Lomma blev riktigt sjuka, en efter en.

Henrik Sundström & tennisbanorna i Bjärred
Henrik Sundström, mannen som gett Davis Cup-hjälten ett ansikte, började spela tennis just precis här.

Kulturfest Bjärred Lomma är ett årligt evenemang som hyllar det lokala kulturlivet. Lomma kommun är huvudarrangör och kan tillsammans med både föreningar och privata aktörer bjuda på ett brett utbud. Hela programmet – över 60 programpunkter i hela Lomma kommun – finns att läsa på www.lomma.se/kulturfest.