Linda Segtnan - rösten som får dig att rysa

Linda Segtnan är historiker och rösten bakom några av våra mest populära storyspots. Hon gör research, skriver och läser in läskiga berättelser med historisk bakgrund från platser runt om i Sverige. Vi passade på att ställa några frågor till henne.

Varför är historia viktigt?

- Det ger en större förståelse för människor och hur dom fungerar. Att känna till hur en viss grupp har behandlats historiskt, eller hur ideal har fluktuerat, ger en värdefull dimension till hur vi ser på saker och ting idag. Det blir helt enkelt inte lika svartvitt.

- Sen tror jag också att det är värdefullt för människor att känna en koppling till sin plats och till sina rötter. Det ger en känsla av hemmahörande.

Vilka är dina favoriter av alla storyspots du har skapat?

- De jag minns bäst är de jag gjorde för Öckerö kommun. Dom skiljer sig från dom andra eftersom miljön är så speciell. Trots att jag aldrig har varit där så såg jag det så tydligt framför mig - de karga öarna, öde stränder, rösen över drunknade, det hårda livet folk har levt där.. jag kunde nästan känna yllekläder våta av saltvatten, kylan från stenarna, höra vågorna och vinden vina genom stugorna, medan jag skrev.

Och vilken typ av berättelser skulle du vilja höra mer av?

- Ärligt talat så är jag framförallt svag för mitt eget huvudämne spökhistorier och vill ha mer sådana - inte bara från mig, gärna från folk med en personlig koppling till platserna! Fram med iphonemikrofonen och bege dig till ditt lokala spökhus, det behöver inte vara svårare än så!

Vem: Linda Segtnan
Ålder: 34
Familj: man (och producent) Justus Björk, samt barnen Sam (5) och Vivianne (8 månader).
Yrke: Historiker
Gör på storyspot: stadsvandringar med historisk anknytning, ofta för barn och unga och med tema: läskigt.

Du kan lyssna till Lindas spökhistoriska berättelser i bland annat:
Ale
Vallentuna
Skarpnäck (i Stockholm)
Kristinehamn
Uddevalla
Mönsterås
Öckerö
Landskrona
Forshaga
Vingåker
Ludvika
Tidaholm
Munkfors
Trosa
Strömstad
Lilla Edet