Blackeberg blir minnesmuseum

Storyspot-kartan över Blackeberg ekade tom. Det ville Ulf Lannby och Lena Fogelström ändra på. Nu finns fyrtiosex berättelser runt om Blackeberg där de delar med sig av minnen om hur platsen en gång såg ut och upplevdes. Ulf och Lena hoppas på att fler ska göra detsamma.

Blackeberg byggdes på 1950-talet och har sedan dess blivit en samlingsburk med minnen från de som bott och bor där. Två personer med starka barndomsminnen från platsen är Ulf Lannby och Lena Fogelström. Minnen som skulle gått förlorade om de inte delades med fler.

I Storyspot var kartan över Blackeberg tom och de förstod att deras berättelser i appen kan vara en början till att bevara minnena. Sen kan fler hjälpa till och fylla i. Ulf och Lena känner inte varandra. Det var deras gemensamma kärlek för Blackeberg som gjorde att de spelade in berättelserna.

För att förmedla känsla valde både Ulf och Lena att åka tillbaka till Blackeberg och stå på platsen för minnet samtidigt som de spelade in. De hade ingen avancerad utrustning, utan talade rakt in i mobilen och tog en bild från där de stod.

Ulf Lannby bodde i Blackeberg från året han föddes 1952 till att han som 27 åring år 1979 flyttade från området. Han har spelat in trettiotvå personliga minnen från sina barn- och ungdomsår.

Ulf berättar bland annat om:

  • Polisrazzia på Sten Stures konditori: Där apoteket idag ligger, låg det förr ett välbesökt konditori vid namn Sten Sture. Polisen var ofta på besök på konditoriet, men inte för att handla bakverk. Det här var nämligen även en samlingsplats för langare och missbrukare.
  • Stubintråd till slangbössa och polisens öga: I början av 60-talet letade Ulf och hans vänner efter stubintråd på byggarbetsplatser. De var nämligen utmärkta att ha till sin slangbössa. De fick börja sin jakt efter mörkrets intrång och med det även hålla utkik efter polisens sökarljus.

Lena Fogelström bodde i Blackeberg mellan åren 1970 – 1982. Hon har spelat in fjorton berättelser om sina minnen från det att hon föddes till att hon och hennes familj flyttade från Blackeberg när hon var tolv år.

Lena berättar bland annat om:

  • Örat mot golvet: År 1975 bodde Lena med sin familj ovanför biografen Kaskad. När en film rullade igång kunde de lägga sig med örat mot golvet och höra filmen.
  • Kokosbollar och sega råttor: Bredvid Lenas skola låg en kokosbollsfabrik och en segaråttorfabrik. Lena och hennes vänner brukade ta vägen dit och för en billig peng köpa felaktigt formade sötsaker på lösvikt i påse.

För att lyssna på Ulf och Lenas berättelser i Storyspot, skriv ”Blackeberg” i sökrutan.

Tycker du att det är tråkigt att kartan är tom över en plats du har många minnen från? Så känner säkert fler. Kom ihåg att om du börjar, kommer snart fler följa efter och tillsammans kan ni skapa ett eget minnesmuseum över en älskad plats.