Betydelsefulla Ystadskvinnor

Vad har Eugénie Holm, Greta Molander, Maria Munthe, Anna Q. Nilsson, Anna Thulin och Anne Pedersdatter Kasteföll gemensamt? De är alla betydelsefulla och historiska Ystadskvinnor. Men de har ännu en sak gemensamt - om deras liv berättas det nu i appen Storyspot.

Ljudberättelserna om de historiska kvinnorna finns utmärkta på en interaktiv karta i appen Storyspot. Det går att lyssna på berättelserna hemma i soffan, eller på någon av platserna kvinnorna har en koppling till. Lyssna genom att ladda ner Storyspot gratis där appar finns. Tillåt appen att använda telefonens gps. Sök efter platserna på kartan eller skriv ”Ystad” i Sökrutan.

Då kan ni lyssna på

 • Anne Pedersdatter Kasteföll: Ystads enda häxbål
  Bödeln i Ystad har mycket att göra. Året är 1636 och för första och sista gången i Ystads historia har en kvinna dömts till att brinna på bål för häxeri. Kvinnan är Anne Pedersdatter Kasteföll, men vad har hon egentligen gjort för ont för att förtjäna detta grymma öde?
 • Världsstjärnan och skådespelerskan Anna Q. Nilsson
  Visste du att den första svenska skådespelerskan som fick första svenska filmstjärnan som får sitt namn ingraverat i trottoaren Walk of Fame i Hollywood kom från Ystad? Det var Anna Q Nilsson, född 1888, som reste till USA som sjuttonåring, blev upptäckt som modell och sedan tog världen med storm. Tills hon råkade ut för en olycka…
 • Sveriges första kvinnliga varvschef Eugénie Holm
  När skeppsdirektör Yngve Holm går bort år 1943 vill Eugénie inte bara lämna bort det familjen byggt upp till en utomstående. Hon vill ta över ansvaret som chef för Ystad Varv AB. “Men kommer hon, som är kvinna, verkligen att klara av ett sådant svårt jobb?” undrar herrarna i stadsfullmäktige.
 • Rallyförare Greta Molander
  Precis här, i ett av rummen på Hotel Continental, föddes Greta Molander år 1908. Hon kom att bli en världskänd rallyförare, äventyrare och författare som låg långt före sin tid.
 • Skolgrundare Maria Munthe
  Maria Munthe har betytt enormt mycket för flickors möjlighet till skolgång i Ystad, då hon både grundade Ystad flickskola och engagerade sig i den lokala rösträttsrörelsen.
 • Formgivare Anna Thulin
  Anna Thulin skapar i slutet av 1920-talet flera vackra alster för Ystad Metall, och deltar på mässor runt om i landet för företagets räkning. Men vem var hon egentligen, och varför slutade hon formge?

Inläsare är skådespelerskan Sanna Persson Halapi.