Vi firar Bergman 100 år!

I år är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes, Sveriges störste filmskapare, än idag är hyllad världen över. Hela året pågår firandet av hans 100-års jubileum och så klart är Storyspot med och deltar. Äntligen kan du planera din semester efter var Bergmanfilmer har spelats in!

2018 är det hundra år sedan Ingmar Bergman föddes. Han var en av världens främsta filmregissörer genom tiderna, och även en enastående författare och legendarisk teaterregissör. Efter hans bortgång 2007 är Bergman dessutom en av Skandinaviens mest spelade dramatiker. Hundraårsjubileet, som påbörjas hösten 2017 och pågår under hela 2018, kommer att firas världen över.

I samband med detta har vi på Storyspot valt att lyfta fram fem av Ingmar Bergmans största verk. Vid Hovs Hallar kan du lyssna på hur det gick till när en av filmhistoriens mest kända scener spelades in: Döden som spelar schack med riddaren i Det sjunde inseglet. Har du vägarna förbi Fårö, ta en tur till stranden vid Hammars där bland annat Persona med Liv Ullman och Bibi Andersson spelades in och njut av det karga landskapet. Eller lyssna på storyspots vid Taxinge-Näsby Slott i närheten av Mariefred där Viskningar och Rop spelades in, ta en tur till Ornö, den idylliska ön i Stockholms skärgård där Sommaren med Monika utspelar sig. Sist men inte minst, köp en glass och sätt dig på Dramatentrappan för att höra mer om en plats som betydde väldigt mycket för Ingmar Bergman, teaterscenen Dramaten, som han berättar om i en intervju med Magnus Florin.

Vad är Storyspot?
Storyspot är en gratis app som finns att ladda ner i App Store och Google Play där användarna kan spela in egna och lyssna på andras ljudberättelser som kopplas till platser. Tillsammans skapar vi en universell audioguide där alla typer av berättelser får utrymme.

Om #Bergman100
2018 är det hundra år sedan Ingmar Bergman föddes. Han var en av världens främsta filmregissörer genom tiderna, och även en enastående författare och legendarisk teaterregissör. Efter hans bortgång 2007 är Bergman dessutom en av Skandinaviens mest spelade dramatiker. Ingmar Bergman föddes i Uppsala den 14 juli 1918 och hundraårsjubileet, som påbörjas hösten 2017 och pågår under hela 2018, kommer att firas världen över med teateruppsättningar och utställningar av olika slag. Lite beroende på hur man räknar så gjorde Bergman ett sextiotal filmer, över etthundrasjuttio teateruppsättningar och han författade ett hundratal böcker och artiklar. Till hans mest kända verk hör filmerna Det sjunde inseglet, Smultronstället, Persona och självbiografin Laterna Magica. Läs mer på ingmarbergman.se/

Vill du också hylla Bergman 100 år genom att berätta om andra platser som varit viktiga i hans liv eller konstnärskap? Hör av dig till oss på Storyspot! Eller spela in direkt i appen.