Tisdagen den 26 mars träffade åtta riksdagsledamöter biskopen i Uppsala stift samt personal i Uppsala domkyrka för att diskutera vårt gemensamma kulturarv och hur vi kan uppgradera skötseln av det. I Uppsala domkyrka fick också ledamöterna bekanta sig med hur Uppsala stift tillgängliggör och levandegör det gemensamma kulturarvet med digitala berättelser i appen Storyspot.
Under de senaste åren har Storyspot tillsammans med Uppsala stift skapat över hundra storyspots runt om i Uppland, Gästrikland och Hälsingland. Med de digitala berättelserna i Storyspot vill Svenska kyrkan i Uppsala stift skapa en trialog mellan platsen, berättelsen och lyssnaren.
"Ibland när vi besöker historiska platser blir det mycket av sten, ruiner och skulpturer utan namn. Med Storyspot finns berättelsen bakom stenarna, väggarna och skulpturerna i din telefon. När du lyssnar på dem blir historien levande och högst närvarande för en kort stund. Gränsen mellan då och nu tunnas ut." berättar Anders Hedman, Stiftsadjunkt i Uppsala stift och ansvarig för arbetet med Storyspot.
I Tensta kyrka finns en hel vägg med målningar ur den heliga Birgittas liv. Det ser ut som en serietidning, fast den är 600 år gammal. I Danmarks kyrka kan man sitta med Carl von Linné och tänka att den där valen som slukar profeten Jona omöjligt kan haft enorma huggtänder. Det beror på att målaren Albertus Pictor hade aldrig sett de vilda djur han avbildade i de uppländska kyrkorna på 1400-talet.
I Uppsala domkyrka är det själva ljusbäraren från 1968 som står i centrum. I den berättelsen får vi veta hur ljusbäraren hänger samman med den amerikanske medborgarrättsaktivisten Martin Luther King.
Comments