top of page
  • Skribentens bildLisa Evertsson Norrevik

Hur får man unga intresserade av lokalhistoria? Del 1Under åren har vi hållit flera webbinarier på ovanstående tema, och med tanke på uppslutningen verkar det vara många som funderar över just det ämnet. Så jag tänkte dela med mig av några insikter här på bloggen.


I början av resan med Storyspot så gjorde vi en grundlig kundundersökning och pratade med kulturförvaltningar, turistorganisationer etc. Den frågan som inte bara verkade svårast att lösa, utan också viktigast, var den om hur kommuner skulle få unga att börja intressera sig för lokal historia (varför det är så viktigt att de gör det tar vi i ett annat inlägg).


Strax efter det var jag på roadtrip med familj och släkt. Och vi kom till en hembygdsgård, något få tonåringar och tweenies brukar sätta högst upp på listan över favoritsemestermål, men den här gången hade de med sig en app som “läste av var det fanns spöken” och plötsligt var hembygdsgården högintressant. Där fanns ju massor av gamla grejer - alltså måste det finnas spöken!


Så träffade jag Linda Segtnan, historiker med expertområde inom myter, folktro och brottshistoria. Som dessutom spelade in podd. Och så kom insikten: Kommuner vill få unga intresserade av lokal historia, unga är intresserade av spöken, Linda kan berätta om lokal historia med spökperspektiv. Jag tror vi har hittat en lösning på problemet!


Så vi började erbjuda kommuner att gräva i deras historia efter spännande, läskiga eller otäcka saker som hänt genom historien. Och utifrån de händelserna berättade vi om myter, folktro samt hur man levde och såg på brott och straff förr.


Idag har vi spelat in hundratals spökberättelser till kommuner runt kom i landet, som alla är förankrade i faktiska lokala händelser, och får oss att förstå lite mer av hur det kunde vara att leva förr.


Spökberättelserna har uppmärksammats i SVT, tv4, Aftonbladet etc och utöver för ungdomar har de spelats på bibliotek, äldreboenden och barnvagnspromenader.


Men det bästa betyget var nog för något år sedan när vi hälsade på i Ludvika, och fick höra att ungdomar som tidigare tyckt att Ludvika vara en ointressant plats, efter att ha lyssnat på berättelserna sagt “Vad mycket spännande som har hänt här!”

Comments


bottom of page