Crime in Visby - new audioguide in Storyspot

Traveling on Gotland and ready to experiencing something a little more scary? The audio guide Crime & Punishment in Visby is for 600 years is now live as a free audio guide in the Storyspot app.

Brott & Straff i Visby under 600 år är en gratis ljudguide till de mörkare delarna av Visbys historia. Ladda ner appen Storyspot till din smartphone och sök på Visby för att lyssna.

Om Brott & Straff i Visby under 600 år
Från tidig medeltid, alltså från 1100-tal, fram till sent 1700-tal var tortyr, spöstraff och avrättningar en del av människors vardag, och då inte bara på Gotland. Straffens syfte var att skrämma folk till lydnad. Ofta var fängelsevistelsen en väntan på det riktiga straffet. Detta straff kunde bestå av att man blev offentligt piskad, att man fick någon kroppsdel avskuren eller fick stå och skämmas offentligt.

Det var också vanligt med dödsdomar. De fanns flera olika metoder att avrätta den dödsdömde på. Man kunde bli hängd, halshuggen, bränd på bål eller levande begravd. Tillvägagångssätten var många och grymma.

Dagens Gotland är lyckligtvis betydligt trevligare och upplevelsen kan väl istället beskrivas som grymt bra. Om du däremot är intresserad av de mörkare sidorna av vår historia kan du med fördel lyssna på guiden. Ladda ner appen Storyspot till din smartphone och sök på Visby för att lyssna.

Stort tack till Turistbyrån på Gotland som har skapat ljudguiden!