Battle of Bogesund in Storyspot

Nu finns fem dramatiserade ljudberättelser som levandegör Slaget på Åsundens is. Ett spännande och lättillgängligt sätt att tillgängliggöra historien för dagens unga, både för allmänheten att lyssna på och som lärare kan använda i historieundervisningen.

Som en del i uppmärksammandet av att Slaget på Åsundens is ägde rum för 500 år sedan ville kommunerna Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn på ett spännande och lättillgängligt sätt lyfta fram historien och göra den spännande och aktuell för dagens unga. Berättelserna skulle kunna användas både av allmänheten vid jubileet och i skolornas historiaundervisning.

Storyspots historiker Linda Segtnan skapade dramatiserade ljudberättelser med nedslag nerifrån Mårdaklev i Tranemo som danskarna når först till själva slaget vid Skottek längst upp, så att man ska kunna följa berättelserna i tid. I ljudberättelserna får vi möta människor från alla samhällsklasser och ana hur de kan ha
tänkt och känt inför faktumet att den danska härden närmade sig.

"Även om vem som helst kan ta del av historierna är syftet att de ska kunna användas i undervisning. Det blir ett
sätt att levandegöra historia" menar Anna-Lena Johansson, enhetschef för Bibliotek och allmänkultur i Ulricehman, i ett reportage om projektet i Ulricehamns tidning:
Kommer du inte åt artikeln finns den också i pdf-format här.

De fem berättelserna är:
Mårdaklev
Det är en iskall vinterdag 1520 och Kajsa har smitit ut utan lov när hon känner vibrationerna i marken. Vad är det som närmar sig söderifrån?

Opensten
Mickel far fram över snön på sin springare. Han bär på ett mycket viktigt bud och han har aldrig varit så rädd.

Torpa stenhus
Gustav Olofsson Stenbock vankar fram och tillbaka över stengolvet och funderar på vad tusan han ska göra. På gods, gårdar och i kalla borgar går andra frälsemän och funderar på samma sak. Ska de sluta upp vid Sten Stures sida, eller låta traktens bönder ensamma utkämpa striden?

Skottek
Ögon tåras, knän skakar. Snart kommer dom. Snart börjar tiotusen hjärtan dundra som skenande hästar. Låt striden börja.

Ulricehamn (tidigare Bogesund)
Bogesunds kloka gumma Kerstin kokar dekokter och tar emot skadade och döda för allt hon är värd. Till alla som knackar på hennes dörr skänker hon lugnande löften om seger. Men hon vet vad det är som kommer. Hon har fått besök från maran som leende viskat allt det hemska. Men hon stannar till slutet.

Vill ni också levandegöra er lokala historia med ljudberättelser? Hör av er till oss på Storyspot så berättar vi mer om hur vi kan arbeta!